x
NederlandsFrançais
nl
Blog12.10.2016

Fijnstof in Vlaanderen

Stof om na te denken : fijnstof in Vlaanderen.

We hebben de zuiverste lucht in Vlaanderen sinds 100 jaar. De minister Schauvliege was dan ook zeer trots om op 10 oktober het verslag 2015 van de Vlaamse Milieu Maatschappij voor te stellen.

De synthese van het verslag is duidelijk. We zijn op de goede weg in Vlaanderen, maar toch is er nog werk aan de winkel: de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) legt de lat veel hoger. De fijn stof concentratie moet onder de 10µg/m³ (tegenover de 25µg/m³ volgens Europa).

De VMM neemt nu aan dat ongeveer 54% van de PM10 uitstoot komt van huishoudelijke installaties. Dit moet en kan naar beneden. Hiervoor hebben we een aantal instrumenten zelf in handen.

Bij de nieuwste generatie houtkachels met RIKATRONIC 3 (en 4) wordt de verbranding zodanig geregeld dat de luchttoevoer steeds optimaal is waardoor de emissies minimaal zijn. De RIKA Impera heeft een uitzonderlijk grote warmtewisselaar die niet alleen extra warmte opslaat, maar ook het rendement naar boven haalt en de emissies verlaagt.

Zoals aangegeven door het VMM is een pelletkachel een factor 15 keer beter qua uitstoot dan een (oude) houtkachel. Dit komt niet alleen door de performante luchtregeling bij de verbranding maar vooral door de brandstof die genormeerd is. Dit uit zich in een 100% zuivere en vooral zeer droge brandstof. De RIKA pelletkachels hebben de hoogste rendementen en de laagste emissies.

Ik ben ervan overtuigd dat het verwarmen met hout of pellets een deel van de oplossing is om een halt toe te roepen aan de klimaatverandering. Hout verbrandt CO2-neutraal, is lokaal te verkrijgen en is hernieuwbaar. Hout is een state-of-the-art zonne-batterij. Droog hout, dat voldoende gekliefd is, is een prima brandstof.

Het is belangrijk dat u, onze klant, goed geïnformeerd wordt omtrent het verwarmen met hout. Als gebruiker dient u zich bewust te zijn van de mogelijke impact van uw kachel op uw omgeving en het milieu. Een goede opleiding en informatie omtrent de regelmogelijkheden van zijn kachel en het belang van goede brandstof zijn van essentieel belang.

De technologie van RIKAtronic en de performante pelletkachels zullen helpen de WHO-doelstellingen te bereiken. Laten we er samen werk van maken deze prachtige technologie ingang te laten vinden in de Vlaamse huizen.

Warme groeten,

Ludwig Van Wonterghem - Wim Vanlede

Voor meer informatie over het goed gebruiken van een houtkachel : www.stookslim.be

De studie kan u downloaden op https://www.vmm.be/publicaties/luchtkwaliteit-in-het-vlaamse-gewest-2015

Ook Agoria-CIV, die de fabrikanten en importeurs van kachels en haarden groepeert, heeft gereageerd in een persbericht:
https://press.agoria.be/agoria-civ-over-houtkachels-negatief-stookadvies-of-positief-koopadvies#