x
NederlandsFrançais
nl
Blog02.11.2020

Pellets, meneer? Die komen toch allemaal uit Canada?

Pellets? Komen die niet allemaal uit Canada? En worden die niet samengeperst met lijm? Hoe ecologisch is dat dan nog?
Er wordt héél wat gezegd over pellets. Daarom brengen wij graag wat verduidelijking
.


Wat zijn pellets precies?

Pellets worden gemaakt op basis van houtresten en houtsnippers, die overblijven na zagen en schaven. Voor de productie van pellets worden dus geen bomen gekapt. Meestal gaat het om resten van harshoudende soorten - den, (fijn)spar, lork, ... - omdat die een goede calorische waarde bieden en bijna geen schors bevatten.
De houtresten en -snippers worden machinaal samengeperst onder hoge druk en door de temperatuur die hierbij vrijkomt, komt de in het hout aanwezige lignine vrij waardoor het hout in de pellets goed blijft plakken. Bij pellets is er dus geen sprake van lijm of andere chemische bindmiddelen.  Waar komen pellets vandaan?

De pellets die uit houtresten gemaakt worden kunnen van over de hele wereld komen. Het is belangrijk om pellets te kiezen van producenten die hout uit lokale bossen gebruiken om de ecologische voetafdruk van de pelletproductie te beperken.
Ze worden verwerkt in lokale zagerijen met PEFC-certificaat en krijgen het Europese label 'Enplus', die de kwaliteit waarborgen. Alle fabrikanten van pellets moeten u kunnen vertellen waar uw pellets vandaan komen. Het label staat duidelijk vermeld op de zak zodat de consument wéét wat hij koopt. Via deze link kan u ook zelf de echtheid van het ENplus - label nagaan.


Welke pellets komen dan uit Canada?

De pellet-producerende bedrijven in België hebben nog steeds een overschot aan pellets. Maar als men oude steenkoolcentrales 'groener' wil gaan maken door er biomassacentrales van te maken (elektriciteit opwekken door middel van pellets bijvoorbeeld), dan kunnen onze lokale houtzagerijen de vraag naar pellets niet meer bijhouden en moet er geïmporteerd worden uit bijvoorbeeld: Canada. En dan zit je natuurlijk met een hoge uitstoot aan CO2, door het verre transport en het feit dat er geen controle is op duurzaam bosbeheer en waardevol bosgebied zomaar wordt gekapt. Geen goed idee dus.

Wat is er zo 'ecologisch' aan pellets? Er komt toch ook CO2 vrij bij de verbranding?

De samenstelling van de pellets zorgen voor een schone verbranding waarbij veel hitte vrij komt. Door die grote hitte branden de pellets bijna geheel op. Er blijft minder dan 0,5% as rest over.
De verbranding is CO2 neutraal omdat bomen CO2 opnemen terwijl ze groeien, en diezelfde CO2 terug afgeven als ze verbrand worden of rotten in het bos. Als er voor elke boom die wordt gekapt eentje wordt bij geplant - en dat is het geval bij duurzaam bosbeheer - dan is dit een 100% hernieuwbare brandstof. Daarom is het belangrijk om bewust te kiezen voor het EN+ label bij de aankoop van pellets.Als iedereen in België met pellets zou stoken, dan is er toch ook een probleem?

Inderdaad. En daarom moeten we stoppen met warmte te verspillen. Door onze huizen eerst goed te gaan isoleren, moet er al minder gestookt worden. Als we daarna thermische zonnecollectoren voor warm water gaan combineren met pellets als brandstof voor onze verwarming, dan zijn er zeker genoeg pellets in Europa voor iedereen.