x
NederlandsFrançais
nl
Blog29.09.2022

Verwarmen met pellets fors duurder, maar nog steeds goedkoper dan gas en elektriciteit

In 2022 worden we allemaal geconfronteerd met prijsstijgingen. De laatste maanden bleven ook de pellets daarvan niet gespaard. Toch is het nog altijd een interessante keuze om een pelletkachel/-ketel aan te schaffen! Wij nemen het besparingspotentieel voor jou onder de loep.

Pellets als goedkope brandstof

Pellets (16 cent/kWh) blijven financieel interessanter dan gas (35 cent/kWh) en elektriciteit (94 cent/kWh). Als we de berekening maken voor een gemiddeld gezin met een goed geïsoleerde woning, dan kunnen zij tot 7800 euro besparen als ze overschakelen van elektriciteit naar pellets. Voor een slecht geïsoleerde woning kan dat zelfs oplopen tot 18 000 euro. Als je voor pellets kiest in plaats van gas, dan spreken we van een besparingspotentieel tot 4400 euro.

De stijgende pelletprijs is echter te wijten aan de toegenomen kosten voor het transport, de elektriciteit en het verpakkingsmateriaal. Toch blijven de pellets uiterst competitief ten opzichte van gas en elektriciteit. 

Pelletkachels en -ketels zitten in de lift

Alleen al bij RIKA en ÖkoFEN merken we een verdrievoudiging van de aanvragen. Doordat andere brandstoffen heel wat duurder zijn geworden, kijken mensen voor alternatieven zoals verwarmen met pellets.

De keerzijde is dat de huidige eigenaars van kachels en ketels een grotere voorraad dan normaal hebben ingeslagen. Dat in combinatie met heel wat nieuwe gebruikers zorgt ervoor dat leveranciers doorgaans een kleinere voorraad hebben. De vrees voor een voorraadtekort doet in dat geval de pelletprijs toenemen. Dit betreft een kortstondig effect, want deze brandstof wordt niet beïnvloed door geopolitieke conflicten. Pellets vormen dus de stabielste en meest ecologische oplossing op lange termijn!

Wil je investeren in een pelletkachel of pelletketel? Stuur een mailtje naar contact@stroomop.be voor het nodige advies.

Tip: Bekijk onze grafiek op verwarmmetpellets.be voor de actuele prijsontwikkelingen!Bronnen: https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/64718/verwarmen-met-pellets-fors-duurder-maar-pas-op-voor-goedkopere-pellets/?utm_source=Livios&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=week-39-2022_nl&authId=40e123ca-a733-4e2c-997e-1eb8414af7ee
https://www.stroomop.be/nl/blog/2022-07-14-pellets-als-oplossing-in-een-energiemarkt-onder-hoogspanning/