x
NederlandsFrançais
nl
Blog21.12.2022

Reportage van TV PLUS over het eerste offgrid-huis

In de winter zet iedereen de verwarming enkele graden hoger. Door de huidige energiecrisis is dat financieel gezien niet voor iedereen evident. Maar Ludwig en Ann van Wonterghem maken zich geen zorgen, zij moeten enkel de rekening van de pelletleverancier betalen. Hoe dat kan? Door volledig netonafhankelijk te zijn!

Sinds november 2017 werd een ecologische en energie-efficiënte installatie, die bestaat uit de combinatie van een pelletketel met stirlingunit, batterij en PV-installatie, in gebruik genomen. Deze installatie wekt voldoende warmte en elektriciteit op om te voldoen aan de energiebehoefte van een gemiddeld gezin (jaarlijks 3500kWh elektriciteit en 25.000kWh om de woning te verwarmen).
In de technische ruimte staat er een ÖkoFEN Pellematic Condens-e met geïntegreerd buffervat. Deze condenserende pelletketel, met thermisch vermogen van 10kW, is uitgerust met een Stirlingmotor die ongeveer 750W elektriciteit produceert. Het hart van de installatie is aangevuld met een kleine PV-installatie van 3,6kWp en een lithiumbatterij van 10kWh. Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen stroom die wordt opgeslagen in de batterij. Tijdens donkere dagen wordt de opbrengst van de Stirlingmotor in de batterij opgeslagen om, tijdens de uren dat de pelletketel niet draait, de woning van de nodige energie te voorzien.

Bekijk het volledige interview van TV PLUS hier.